Blogg/Galleri

 

Foton från 24 Timmar Musik - Dygnet mellan 6:e och 7:e Juli

 

 
 

 

 

Imorgon smäller det!

Imorgon påbörjas ett dygn som är unikt i sitt slag. Vi som jobbar med 24 Timmar Musik är helt övertygade om att detta kommer bli något alldeles speciellt och givande. Vi hoppas att ni som publik kommer känna samma sak. Ett dygn fyllt med musik, god mat, aktiviteter, gott sällskap i en fullkomligt storslagen miljö; Det kan inte
bli annat än fantastisk.

Vi ses i Lindefallet!

 

 

Scenbygge

Snart är det dags! Om lite mer än en vecka går detta musikaliska dygn av stapeln och redan nu är scenbygget i full gång.

Två scener kommer brukas under dygnet; en större och en mindre. Och ni ser ju själva; det här kommer bli HUR bra som helst!

Vi ses den 6:e Juli!
=)

 

 

 

 

Arbetet i full gång

Igår, Söndag 19/5, hölls det möte ute vid festivalplatsen; Bässesjön. Det råder ingen tvekan om att detta är den perfekta platsen för att avnjuta bra musik samt mat och dryck. 

 

basse.jpg

Gun och Erik diskuterar kring de båda scenerna som kommer brukas under dygnet.

 

basse-2.jpg

Gänget samlat. Arbetet är igång och det planeras för full hals. Scenbygge, mat/dryck, aktiviteter som skall hållas för hela familjen; allt börjar falla på plats! Självklart planas det även kring den unika kolmilan, som kommer vara igång under dygnet.

 

basse-3.jpg

Gott om utrymme på området. Slänten blir perfekt att sitta, för att avnjuta sommarsol och musik i ett!

 

basse-4.jpg

24 timmar musiks produktionsledarassistent Erik Norberg håller i trådarna.
Snart är det dags! Vi ses i sommar!

 

 

 Lär känna: Bässekolet!

Sällan kommer man få uppleva musik i en så unik miljö som vid Bässesjöns strand, i Lindefallet. I sommar hittar man 24-timmar musiks scen nere vid strandens kant. Unikt är det inte bara tack vare det vackra sceneriet, utan kanske främst när synen av de mäktiga kolmilorna möter en. Kolmilor, som varit aktiva i åratal och där arbetet gått från generation till generation.

 

12.jpg

5.jpg

11.jpg

 

Bässekolet och kolmilorna drivs idag av far och son; Arne och Thomas Persson. Thomas var fem år när han först bekantade sig med hantverket. I och med att Thomas genom åren blev mer och mer biten, tog han tillsammans med pappa Arne över arbetet från morfar och farfars händer. Det är nu strax över trettio år sedan de tog över Bässekolet, och arbetet som följer, på allvar.

 

bassek2.jpg

 

Kolning är något som bidrar med känslan att man slungas flera hundra år tillbaka i tiden. Vilket på ett sätt stämmer. Hantverket är gammalt, och sträcker sig långt tillbaka även här i Sverige. Processen är unik, långdragen, givande och spännande. I en värld där det mesta styrs av maskiner är detta något som handkraft och naturen sköter av sig självt.

 

7.jpg

10.jpg 

 Processen: Det kolas vartannat år i Lindefallet. Det är förberedelserna som tar tid. Av björke, vilket föredras, byggs milorna under den tidiga svenska sommaren. En stadig grund byggs. Milan ska upp en decimeter ovan mark, för att ge luften fritt rum att ta sig in underifrån.

 

1.jpg

Ovanpå grunden, likt en stjärna, läggs golvet av björkstammar som packas tätt. I mitten byggs en pelare, där veden sedan placeras tätt tills dess att golvet är täckt.

2.jpg

3.jpg

Därefter tillkommer granris, jord och kolstybb som packas och täcker över. Kolmilan tänds genom ett tändhål, intill pelaren i mitten. Genom en skorsten sipprar röken ut när hettan kommit upp sig.

8.jpg

9.jpg

 

En mila kolar ut efter en till två veckor och en stor del av veden har då förvandlats till kol. Kol av utmärkt kvalitet och som slår ut vilken konkurrent som helst. Rivningsprocessen är ett arbete som kräver minst sagt värmetåliga skor. Att vandra runt på en för några dagar sedan aktiv kolmila, bidrar till mer eller mindre smälta skor.

 

15.jpg

14.jpg

 

Arbetet kring kolmilorna vid Bässesjöns strand hålls aktivt. Med stort driv och smälta stövlar fortsätter Arne och Thomas Persson att driva Bässekolet, i hopp om att senare kunna föra det vidare till nästa generation.

I sommar kommer det unika mötet med ett mångårigt hantverk och musik att stå i centrum. För det, finns ingen beskrivning. Det måste upplevas!

    

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)